Muziektheorie ~UPD~
Muziektheorie is de leer van systematiek in de westerse (kunst)muziek.Basisbegrippen hierbij zijn onder meer melodie, harmonieleer, contrapunt, toonladder, interval, akkoord, ritme, vormleer. De muziektheorie is een onderdeel van de musicologie naast vakgebieden als muziekgeschiedenis van de westerse kunstmuziek.
Muziektheorie
Arrangement arrangeur atonaliteit cadens compositie harmonieleer jazzmuziektheorie kruis melodie microtonale muziek mol modus muziekgeschiedenis musicologie muzieknotatie neume notenbalk solfège tonaliteit tonale muziek tonica toonladder toonschaal toonsoort versiering Syntagma musicum
Kennis van de muziektheorie en ontwikkeling van het muzikale gehoor leidt tot een beter en sneller begrip van muziek. Aan het eind van de theorielessen kun je theorie examen doen voor het A, B, C of D diploma. Voor de blazers en slagwerkers die bij de muziekverenigingen spelen is dit verplicht in het kader van hun HaFa opleiding. Als je ongeveer twee jaar een instrument bespeelt, kun je de A-cursus gaan volgen. Na het behalen van een diploma muziektheorie kan je ook een praktijkexamen doen, overleg met je docent of dit iets voor je is.
Als je nog helemaal niets weet over muziektheorie, dan raad ik je aan bij het begin te beginnen en de lessen af te werken in de hieronder weergegeven volgorde. Zo weet je zeker dat je niets mist en je een logische opbouw van de theorie aangereikt krijgt.
Zoek jij naar les gericht op muziektheorie? Wil jij je graag verdiepen in de wereld van muziek of heb jij hulp nodig met het vak muziek op school? Of misschien heb jij bijvoorbeeld hulp nodig met het leren lezen van noten of het leren analyseren en begrijpen van de meesterwerken van Beethoven.
Wat jouw doelen ook zijn, wij beschikken over een groot aantal docenten gespecialiseerd in muziektheorie. Zij willen jou graag helpen met het geven van de lessen die jij nodig hebt en het behalen van de doelen die jij wilt bereiken. Wij hebben muziek docenten verspreid over heel Nederland. Kijk snel welke van onze docenten momenteel beschikbaar zijn bij jou in de buurt!
Naast het volgen van je muziektheorie les op een fysieke locatie kun je er ook voor kiezen om je les online te volgen via de webcam. De meeste van onze muziek docenten staan ervoor open om les online te geven en zijn hier goed voor getraind. Zij weten precies hoe zij online lessen moeten voorbereiden van hoge kwaliteit. Het volgen van je muziek lessen online is een praktische optie voor leerlingen die het druk hebben, veel onderweg zijn of bijvoorbeeld geen geschikte muziek docent kunnen vinden bij hen in de buurt. Het kan je ook helpen om reiskosten te besparen. Op de advertenties van onze docenten kun je zien welke docenten in staat zijn om les online te geven via de webcam.
Zodra je een leraar hebt gevonden die lesgeeft op de locatie waarop jij aan de slag wilt, neem dan snel contact op en vraag naar de beschikbare tijden van de leraar. Kijk of de leraar beschikbaar is op de tijden die voor jou het beste uitkomen. Zoek jij naar muziektheorie les voor een aantal dagen, weken, maanden of bijvoorbeeld voor een half jaar? Laat weten voor hoe lang jij ongeveer je cursus wilt volgen. Als jij een leraar hebt gevonden die beschikbaar is op de tijden waarop jij je cursus wilt volgen en jou wilt helpen voor de door jou gewenste periode, boek dan snel je eerste les.
Bekijk alle advertenties en lees alle informatie goed door tot je een geschikte leraar kunt vinden die voldoet aan jouw eisen en doelen. Als jij alle advertenties hebt gelezen en een geschikte muziek leraar hebt gevonden, neem dan gelijk contact op. Schrijf hem of haar een bericht en laat weten wat voor lessen jij nodig hebt en welke doelen jij wilt bereiken door middel van je lessen. De leraar zal zijn of haar best doen om zo snel mogelijk een antwoord te geven. Kom samen met de door jou gekozen leraar tot een besluit waar en wanneer de eerste les plaats moet vinden. Start zo snel mogelijk met je eerste muziektheorie les gegeven door een door jou gekozen leraar!
Kies zelf de leraar die je zal helpen leren in muziektheorie in een Vlaamse stad. Superprof helpt je de meest geschikte leraar te vinden: wij verzamelen alle geschikte leraren muziektheorie doorheen Vlaanderen.
Ga je toelating doen en kun je wel wat extra training gebruiken voor het theorie-examen? Meld je dan aan voor de Spoedcursus muziektheorie en gehoorvorming bij het Conservatorium in Arnhem. Na de cursus ben je beter voorbereid op het muziektheorie-examen, dat onderdeel is van de toelating voor de bachelor.
Als je meer van muziek wilt begrijpen, dan is het verdiepen in muziektheorie of muziekleer een logische stap. Vanuit de muziektheorie worden regels en afspraken gemaakt over de bijzondere taal die muziek is.
Inmiddels zijn er meerdere boeken voor muziektheorie verkrijgbaar. Naast de serie Algemene Muziektheorie (waarvan deel A en deel B verschenen zijn) is er het boek Basiscursus Muziekleer en Muziektheorie voor pop-, rock- en jazzmusici.
Leer in 10 online lessen de belangrijkste onderwerpen uit de muziektheorie! Je gaat de theorie achter muziek steeds beter begrijpen, met hulp van heldere uitlegvideo's, duidelijke overzichten en praktische oefeningen. Van toonladders en kwintencirkel tot intervallen en nootnamen. Voor slechts 30 euro is de cursus onbeperkt beschikbaar en heb je een fantastisch naslagwerk in huis waar je altijd op kunt terugvallen:
Hoe zit een toonladder in elkaar? Hoe bouw je akkoorden op? Wat is het verschil tussen een driekwartsmaat en een drie-achtste maat? Waarom duurt een kwartnoot soms één en soms twee tellen? Dit zijn allemaal vragen die aan de orde komen bij muziektheorie. Maar ook praktische zaken komen aan de orde: van het opschrijven van melodieën en het leren herkennen van akkoorden tot kennis van verschillende instrumenten.
In muziektheorie is een kwint (rein, verminderd of overmatig) de interval tussen een noot en de vijfde noot boven deze. Bijvoorbeeld, het interval tussen de noten C en G is een kwint, maar het interval tussen B en F is dat ook.
In het begin zal dit allemaal een beetje ingewikkeld klinken, en waarschijnlijk is dat het ook. Maar als je verder gaat in muziektheorie is het heel belangrijk om alles te weten over intervallen. Met deze kennis kun je akkoorden, toonladders en progressies creëren.
Vaak wordt gedacht dat muziektheorie saai is, maar wij laten zien dat dit helemaal niet zo hoeft te zijn! Daarbij geeft het een hoop inzicht waardoor niet alleen je spel maar ook je creativiteit een enorme boost krijgt!
Oefeningen over de muziektheorie, de harmonie en de partituurlectuur I moet met goed gevolg afgelegd zijn. Voor studenten met een verkorte opleiding tot bachelor in de musicologie geldt een bijzondere regeling. 041b061a72